Motiverande samtal i förhandling

Förhandling är kanske det mest naturliga som finns hos oss människor. Vi förhandlar i stort sett från första andetaget. Långt innan vi kan stå, gå eller prata utvecklas vår förmåga att överleva genom att göra vår vilja hörd. Ändå förknippas förhandling för många som något onaturligt, lite läskigt, svårt och ovant. Många hävdar att förhandling handlar om teknik som måste tränas in, när vi i själva verket hela tiden förhandlar hela tiden utan att tänka på det. 

Förhandling är ett mycket stort och brett område som omfattar allt från prutande i basarer till avtal mellan arbetsmarknadens parter, gisslansituationer och fredsmäkleri. Och visst finns det tekniker, tricks och metodik, men till sist handlar det om ditt eget förhållningssätt i de förhandlingar du hamnar i eller väljer att hamna i. 

Din förmåga att samtala, att känna dig hemma i att delta i dialoger och att lyssna på den du samtalar med är centralt. Det finns flera intressanta samtalsmetoder som hjälper dig med ditt förhållningssätt. Några av dem kommer från Beroende-och Kriminalvården där situationerna ofta kan kännas hopplösa och ansträngda. En av metoderna fick Namnet Motiverande Samtal och utvecklades av Psykologerna Rollnick och Miller. 

När du vill utveckla din förhandlingsförmåga handlar det om att utveckla ditt eget förhållningsätt. Tre tips på vägen

  1. Förhandlar aldrig MOT någon. Förhandla alltid MED någon
  2. Lyssna på riktigt
  3. Se till att alltid hitta och skapa värden för båda parter. Klyschan ”Win Win” är Sann. Du måste kunna se dig själv som en vinnare utan att hitta någon förlorade.

Vill du veta mer om Motiverande Samtal i Affärslivet?

Hör av dig

Farbror Joakim
070-582 44 63

Eller till någon av oss andra……

Similar Posts